14. 12. 2011

Červený kříž zvažuje ochranu 8bitových obětí

U nedávného článku na Kotaku jsem si byl nejdřív skoro jistý, že jsem ho špatně pochopil. Skoro to totiž vypadalo, že Červený kříž napadlo zkoumat dodržovaní lidských práv a Ženevských úmluv ve videohrách. Několik si jich vybral (třeba zástupce sérií Call of Duty a Battlefield) a vcelku nepřekvapivě zjistil, že na nějaké humanitární úmluvy se v nich vůbec, ehm, nehraje.

Nejčastěji si výzkumníci odškrtávali mučení, zbytečně brutální zbraně nebo zabíjení neozbrojených. Populární bylo i ničení kostelů a mešit. Někde tady jsem si už bohužel byl zcela jistý, že jsem text pobral dobře. Pro jistotu mě ale ještě dorazilo vyjádření výzkumníků, které výsledky údajně "nepřekvapily, ale zarazilo je do jaké míry jsou ve hrách lidská práva ignorována". A dva krát dva je čtyři, ale taky méně než 5 a více než 3, pravda.

Vypadá to, že se Červenému kříži povedlo najít hypotetickou okliku pro regulaci násilnosti ve hrách. Nakonec se sice rozhodl celou věc nechat tak a spíše nahlížet na hry jako na nástroj šíření osvěty o ozbrojených konfliktech, ale život je pestrý a tak se nakonec může stát cokoli. Kdyby organizace svůj postoj změnila a u tvůrců her se nesetkala s kýženou vstřícností, neměla by problém ovlivnit příslušné legislativní procesy po celém světě (vsadím se, že v Německu by šla vláda hodně na ruku, viz jejich alternativní obaly her).

Kdyby třeba neuspěl ani tam, pořád zůstává to nejúžasnější - omezenci, kteří volají po omezení násilí ve videohrách dostali úplně nový typ argumentační munice (nebudu se pouštět do toho, proč je regulace videoher naprosto absurdní - pokud to někdo vnímá jinak, nepřesvědčím ho o opaku). Argument, že by stačilo přestat používat reálné historické události by samozřejmě ihned padl. Když už by svou ochranu dostali kromě skutečných lidí i ti 8bitoví, proč by si ji nezasloužili i ti z budoucnosti nebo z jiné planety? I mimozemský bordel z Na Pali 22. století si přece zaslouží svou důstojnost.

Můžu tak jenom doufat, že průměrný texaský traktorista se k téhle informaci ani nedostane. Dovedu si živě představit, jak by ho štvalo, že se někdo ve Virtua-Kongu chová k jeho virtua-pals nějak špatně, gawd damnit! Vzhledem k tomu, jak se v USA poslední dobou kašle na ústavu, si myslím, že i nedávné rozhodnutí tamního nejvyššího soudu, který potvrdil, že videohry jsou chráněny podle práva na svobodu projevu nám může být houby platné.

Žádné komentáře:

Okomentovat